In maart spande de Velvet Underground in Amerika een rechtszaak aan tegen de Andy Warhol Foundation.

De laatste had de afbeelding die de lp van de Velvet Underground sierde, verkocht voor gebruik op producten van Apple. De Velvet Underground stelde, dat daarmee de belangen van de groep werden geschaad, doordat iedereen dat symbool direct associeerde met de eerste lp van de band uit 1967.

Afgelopen vrijdag wees een rechter een gedeelte van de claim van de groep af. Uit het vonnis blijkt dat de rechter vindt dat de Velvet Underground geen claim kan doen op het copyright.

Wél kan de groep alsnog de Andy Warhol Foundation dagen voor overtreding van het handelsmerk: er is volgens de rechter een kans dat het publiek in verwarring zou kunnen raken door het gebruik van de kenmerkende bananenafbeelding vanwege de bekendheid van de lp-hoes. Mensen zouden kunnen denken dat het gebruik van de banaan betekent dat de groep zich aan een product heeft verbonden of het steunt.

De Andy Warhol foundation stelt dan weer dat handelsmerken alleen van toepassing kunnen zijn in het geval van een bestaand bedrijf of iets dergelijks en vermeldt fijntjes dat de Velvet Underground in 1972 uiteen viel…

Wij hebben overigens inmiddels zelf ook bijna een advocaat nodig om er nog iets van te snappen:

www.hollywoodreporter.com/thr-esq/velvet-underground-lawsuit-andy-warhol-foundation-369103