De Amerikaanse tak van PricewaterhouseCoopers heeft een rapport uitgebracht waarin voorspeld wordt hoe de muziekmarkt zich in de komende jaren zal ontwikkelen.

PWC voorspelt daarin dat concerten en de digitale muziekmarkt zullen groeien. Die twee takken zullen zorgen voor een totale groei van ongeveer een procent omzet per jaar tot 2017.

De concertomzet zal sterker stijgen dan dat, want volgens PWC zal die groei ongeveer drie procent bedragen op een totaal van rond de achtenhalf miljard dollar in 2012. Dat bedrag zou dan schoksgewijs stijgen tot rond de tien miljard dollar in 2017.

De digitale markt zou zich ontwikkelen met vijf procent per jaar. Daarbij wordt zowel de verkoop van muziek als de rechten erop meegeteld in de omzet. Die markt zou daarmee stijgen van drieënhalf miljard naar vierenhalf miljard in 2017.

Dat zijn forse groeicijfers, maar die lijken in tegenspraak met de geringe toename in de sector als totaal van een procent per jaar.

Dat wijt PWC in zijn geheel aan de krimp op de cd-markt. Daar voorspelt het bedrijf namelijk een krimp van gemiddeld zo’n dertien procent per jaar tot 2017: een afname van 15,9 procent dit jaar, 13,2 procent in 2014, 12,9 procent in 2015, 12,1 procent in 2016 en 11,1 procent in 2017. Dat komt ook doordat winkels vanwege de afnemende vraag steeds minder plaats inruimen voor cd’s, zodat die slang ook nog eens in zijn eigen staart bijt…

PWC noemt het inzakken van de cd-markt een ‘dodelijke afname’ en gelooft er niet in dat het marktaandeel ooit weer zal stijgen. In algemene bewoordingen voorspelt het rapport juist het verdwijnen van de cd op termijn.

De redding van de fysieke markt zal ook niet komen van de lp, al groeit de verkoop ervan  wel: die zal in 2017 slechts 1,4 miljard dollar waard zijn.