Het klinkt onwaarschijnlijk, maar in New York werd op dinsdag 25 februari de  Artists’ Pay for Radio Play Rally gehouden.

Daar traden artiesten op om hun eis kracht bij te zetten, dat zij betaald gaan worden voor het draaien van door hen uitgevoerde songs op radiostations. Onder hen waren David Byrne, Marc Ribot, Tift Merritt en REM’s Mike Mills.

Blijkbaar is de Verenigde Staten een van de weinige landen ter wereld waar artiesten geen recht hebben op een vergoeding voor het gebruik van hun songs op de radio, hoewel dat ook zo is in landen als Ian en Noord-Korea.

Songschrijvers krijgen die vergoeding wel, maar uitvoerenden dus niet. Het blijkt zelfs zo te zijn, dat als een songs in een ander land wordt gedraaid, de daar uitgekeerde vergoeding ook niet wordt opgeëist, zodat uitvoerenden ook die betalingen mislopen.

Dit is al een strijdpunt in de VS sinds 1972. Toen werd het copyright op geluidsopnamen van kracht, maar de radiostations van destijds stelden succesvol, dat airplay zou leiden tot een hogere verkoop van platen. Op grond daarvan hoefden zij voor het draaien van muziek niet aan de uitvoerenden te betalen.

Eerdere pogingen in 2009 en 2013 om deze uitzondering ongedaan te maken door nieuwe wetgeving strandden. Muziekstreamers betalen inmiddels de uitvoerenden wel en ook Clear Channel betaalt ze. Dat bedrijf heeft in de VS 850 radiostations op AM en FM.