Meer dan zeshonderd onafhankelijke labels uit 21 landen hebben de handen ineengeslagen in een poging een betere positie af te dwingen in het overleg over de vergoedingen van digitaal gespeelde muziek.

Ze ondertekenden een verklaring, de Fair Digital Deals Declaration. Die is er gekomen op initiatief van de Worldwide Independent Network (WIN).

WIN leidt het verzet van de onafhankelijke labels tegen de voostellen van YouTube voor de vergoedingen voor afgespeelde video’s.

In vijf punten beloven de ondertekenaars hun artiesten meer inspraak in hun eigen muziek te geven. Ook zullen ze meer inzicht in de geldstromen geven die die muziek oplevert, zodat artiesten precies kunnen zien waar er geld met hun muziek verdiend wordt.

De vijf punten van de verklaring zijn:

  1. De verdeling van streaming- en download-inkomsten worden duidelijk vastgelegd in  platencontracten en overzichten van royalties;
  2. Ook andere inkomsten worden gedeeld met de artiest op basis van een rechtvaardige verdeling;
  3. Artiesten krijgen een beter inzicht in de inkomsten van muziek die online is geplaatst;
  4. Labels moeten artiesten steunen als die van mening zijn dat hun muziek zonder toestemming is gebruikt in bijvoorbeeld reclamecampagnes;
  5. Labels zullen het gezamenlijke belang van de onafhankelijke labels verdedigen zoals dat is gedefinieerd in het Global Independent Manifesto.

Onder de ondertekenaars zijn labels als 4AD, Beggars Group, Cooking Vinyl, Epithaph, Knitting Factory, Luaka Bop, Nettwerk, Rough Trade, Smithsonian Folkways en Sub Pop:

http://winformusic.org/win-announce-global-launch-of-fair-digital-deal-declaration