Rishikesh, de plaats waar de Beatles 1968 hun goeroe Maharishi Mahesh Yogi opzochten om zich te verdiepen in zijn trancendente meditatie, is officieel heropend als toeristenattractie.

Het gebied was overwoekerd en vervallen geraakt sinds de jaren zeventig, al bleven er wel fanatieke Beatlesfans komen naar het inmiddels tot bedevaartsoord uitgegroeide locatie.

In 2003 werd het gebied echter overgenomen door de lokale autoriteiten, die het inmiddels hebben opgeknapt en hebben heropend voor toeristen.

Dat gaat ver, want langs de wandelpaden zijn inmiddels bloemperken aangelegd en banken neergezet. Ook worden wandelingen uitgezet en zijn er plannen voor een souvenirwinkel en een restaurant.

Ook zal toegang worden geheven: dat wordt een bedrag tussen de 2,5 en tien dollar (2 en 9 euro).

Toch is er misschien wel een reden om daarheen te gaan, want de Beatles zweefden er destijds niet de hele tijd: ze schreven er een kleine vijftig songs, waarvan er vele terechtkwamen op The Beatles, de ‘dubbele witte’, Abbey Road en allerlei soloalbums.

Ringo Starr was overigens de eerste die weer vertrok: die gaf de moed op na tien dagen, toen het eten nog steeds ‘niet te eten’ was, al had hij toen wel Don’t pass me by geschreven. McCartney bleef een maand en John Lennon en initiatiefnemer George Harrison zes weken.