Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Lennon-schets Sgt. Pepper’s naar de veiling

mei 8th, 2017 at 13:47

Een schets van John Lennon van de hoes van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band wordt binnenkort geveild op een veiling van het Hard Rock Café in New York, georganiseerd door Julien’s.

De geschatte opbrengst ligt tussen de 40.000 en 60.000 dollar (36.500 en 55.000 euro).

De schets werd gevonden door de kopers van Lennon’s huis Kenwood in het graafschap Surrey in een achtergelaten schetsblok.

In dat huis schreef Lennon ook songs van Sgt. Pepper’s, zodat het voor de hand ligt aan te nemen, dat Lennon ook het oorspronkelijke idee voor het hoesontwerp leverde.

De tekening laat de vier Beatles zien in uniform achter een drumstel met de albumtitel  op de basdrum en de bandnaam in de vorm van bloemen, liggend op de voorgrond.

Het is overigens niet duidelijk of Lennon de schets maakte voordat het album uitkwam of erna. Paul McCartney zou de opzet hebben bedacht en kunstenaar Peter Blake heeft die vervolgens uitgewerkt tot de vorm waarin de wereld die leerde kennen.

Toch is er reden om aan te nemen dat Lennon’s schets een ontwerp was, wat Blake heeft in interviews zijn onvrede verwoord over de definitieve versie: zijn ontwerp zou door McCartney en Lennon behoorlijk zijn aangepast. Zo wilden de twee geen andere muzikanten op de hoes, met uitzondering van een er misschien doorheen geglipte Bob Dylan dan….

Behalve die schets worden  ook een door Lennon gesigneerde hoes van het album ‘Please Please Me’ geveild, een door George Harrison gesigneerde Fender gitaar een pagina uit een programmaboekje uit 1963 met de handtekeningen van alle Beatles.

Ook spullen van Elvis Presley, David Bowie, Prince, The Edge, de Beach Boys en van de in Engeland wereldberoemde ex-Smiths-zanger Morrissey worden bij opbod verkocht, want de veiling heet heel toepasselijk Music Icons 2017:

http://www.rollingstone.com/music/news/john-lennons-original-sgt-pepper-art-headed-to-auction-w477484

 

Comments zijn gesloten.