In relatieve stilte heeft de nog altijd eigenzinnige Daniel Lanois een nieuwe album uitgebracht.

De man die wereldfaam verwierf als producer van albums van onder meer U2, Robbie Robertson, Peter Gabriel (‘So’), Bob Dylan (‘No Mercy’ en ‘Time out of Mind’)  en Emmylou Harris (‘Wrecking Ball’) maakte door de jaren heen een aantal soloalbums waarop hij in de eerste plaats voldeed aan zijn eigen verwachtingen.

De laatste jaren maakte hij een soort instrumentele ambient waarin de steelgitaar centraal stond, inderdaad niet direct Kippenvels favoriete kopje thee.

Voor de opnames van ‘Heavy sun’ ging hij voor zijn inspiratie echter terug naar de genres van zijn jeugd: verrassend genoeg bleken dat orgelplaten en gospel te zijn.

De elf songs voor zijn nieuwe nam hij op met bassist-zanger Jim Wilson, gitarist-zanger Rocco DeLuca en zanger- organist Johhny Shepherd. Daarnaast speelden de drummers Brady Blade en Kyle Crane en bassist Chris Taylor mee. Lanois zelf zong, speelde gitaren en produceerde uiteraard.

Shepherd zingt normaal gesproken in de Zion Baptist Chruch in Shereveport, Louisiana, waar de vader van Brady Blade dominee is en komt dus regelrecht uit de traditie van de gospel. Sterker nog, hij had nog nooit buiten de kerk gezongen. Ook zijn vrouw Mary Shepherd zong mee op sommige nummers.

Het hoeft dan ook niet te verrassend dat het album een mix is van klassieke gospel, flarden steelgitaar, vleugjes elektronica en veel echo in een compromisloze, soms bijna afwezig lijkende productie.

In dat geheel staat Johnny Shepherd’s zang centraal, maar de anderen vallen hem vaak bij in rijke harmonieën.

Op YouTube staat inmiddels twee van die songs, het titelnummer en ‘Power’:

https://www.youtube.com/watch?v=OrXDf-3ZpWg