De rechtszaken lopen al een hele tijd, maar eindelijk is STICHTING Brein erin geslaagd: door het winnen van een bodemprocedure moeten providers Ziggo en Xs4all de toegang tot drie domeinnamen blokkeren. Dat moet gebeuren binnen tien werkdagen na gisteren, 11 januari.

Het gaat om 3 IP-adressen en 24 domeinnamen, waaronder ThePirateBay.org, Supernova.com en DePiraatBaai.be .

De rechtbank acht bewezen, dat abonnees op internetdiensten van Ziggo en Xs4all via die drie sites het copyright van belanghebbenden schonden via die sites. De gegevens werden aangeleverd door Brein, dat daarvoor steekproeven deed onder abonnees en die cijfers overlegde.

Bovendien mag Brein nog andere IP-adressen en domeinnamen doorgeven die dan ook geblokkeerd moeten worden, mits die zich aan dezelfde overtreding schuldig maken.

Als de twee providers dat niet doen, staat daar een dwangsom op van 10.000 euro per dag met een maximum van 250.000 euro. Ook meten de twee providers de proceskosten vergoeden aan Brein.

In 2010 weigerde Ziggo de toegang tot The Pirate Bay te blokkeren toen een Nederlandse rechtbank die site opdracht gaf uit de lucht te gaan. Samen met Xs4all won de provider toen een kort geding  van dien aard:http://tweakers.net/nieuws/79266/ziggo-en-xs4all-moeten-the-pirate-bay-blokkeren.html