Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Effectief verzet tegen servicekosten

mei 20th, 2012 at 11:10

De Amerikaanse String Cheese Incident is een van die jam bands die daar al jaren volle zalen trekt, maar over wie wij ook meer hebben gehoord dan dat wij er songs van hoorden.

Dat ze hier nog eens populair worden door hun muziek, is ondenkbaar, maar dat gebeurt misschien toch om een andere reden.

De groep heeft namelijk al lang egeleden de oorlog verklaard aan Ticketmaster en de in hun ogen absurd hoge servicekosten die die firma rekent voor een concertkaartje.

Ze stapten in 2003 zelfs naar de rechter om ervoor te zorgen dat die verhoging van de entreeprijs ongedaan zou worden gemaakt, maar schikten de zaak met Ticketmaster voor die voor de rechter kwam.

De overeenkomst gaf de band het recht een aanzienlijk aantal kaarten direct te verkopen via hun website. In ruil daarvoor moesten ze de overeenkomst dan wel weer stil houden. Inmiddels is dat dan toch weer uitgekomen door het boek Ticket Masters van Dean Budnick en Josh Baron.

Voor hun komende zomertour bood de band dus opnieuw kaarten aan via de eigen website, maar deed bovendien de belofte de bij de bestelling gemaakte kosten voor het gebruik van de credit card te vergoeden.

Er was slechts een optreden waarvoor ze geen kaarten hadden gekregen: voor het optreden in het Greek Theatre in Los Angeles zouden dus wel servicekosten moeten worden betaald.

Alleen aan de kassa van het theater zelf waren kaarten te krijgen voor de kale concertprijs.

Dat loste de band op een originele manier op: ze vroegen fans om het maximale aantal kaarten per persoon (acht stuks) te gaan kopen en verkopen die nu zelf voor de oorspronkelijke prijs door via hun website.

Dat zijn twee goede ideeën voor Nederlandse bands:

www.rollingstone.com/music/news/string-cheese-incident-stage-ticketing-coup-at-the-greek-20120519

www.rollingstone.com/music/news/string-cheese-incident-eliminate-service-charges-for-summer-tour-20120302

Een interview met schrijver Josh Baron:

www.youtube.com/watch?v=sCDYh9GyXbY

Comments zijn gesloten.