De Engelse hitlijst bestaat inmiddels zestig jaar en dat is een goede reden om terug te kijken.

De andere is het regeringsjubileum van Elisabeth II, want ter gelegenheid daarvan zocht de Official Charts Company, de Engelse Buma/Stemra,  uit wie de Diamond Dozen zijn, een tamelijk willekeurig aantal, al is die alliteratie natuurlijk mooi meegenomen.

De Official Charts Company zet op die manier het eigen jubileum luister bij, al bestaat de organisatie toch net vijf maanden korter dan Elizabeth op de troon zit….

Op nummer een staan de Beatles. De band verkocht bijna 22 miljoen singles. Op nummer twee en nummer drie staan iconen uit ongeveer dezelfde tijd: Elvis Presley en Cliff Richard.

De sinds 1952 bijgehouden verkoop bewijst ook dat moderner artiesten kans hebben hoog te eindigen: Madonna en Rihanna staan ook in de top 12.

De andere acts in die top 12 begonnen echter ook al lang geleden: Michael Jackson, Elton John , Queen, ABBA, David Bowie, Paul McCartney en Kylie Minogue.

In de complete top 60 zitten dan weer wat meer moderne artiesten: Eminem, The Black Peas, Coldplay, David Guetta en Beyonce, al blijven ook daar de traditionele namen overheersen.

Om daar verandering in te brengen, moet de digitale verkoop nog verder stijgen, maar dat is een kwestie van tijd:

www.officialcharts.com/chart-news/the-official-singles-charts-biggest-selling-artists-of-all-time-revealed-1431