Langdurig op het podium staan leverde steevast gehoorverlies op, in ieder geval in de tijd dat er nog geen op maat gemaakte in ear-monitoren waren.

Toch blijkt uit een onderzoek van het Auditory Neuroscience Laboratory van de Canadese Northwestern’s University onverwacht dat oudere muzikanten het geluid van muziek net zo goed en net zo snel horen als jonge collega’s. Bovendien doen zij dat sneller dan leeftijdsgenoten die geen muziek maken.

De onderzoekers concluderen dat opgebouwde kennis van muziek de hersenen als het ware voorbereidt op gehoorverlies. Op die manier zijn muzikanten dan blijkbaar onbewust in staat het gehoorverlies te compenseren. Dat geldt volgens de onderzoekers trouwens ook voor het verstaan van anderen in lawaaierige ruimtes.

Daarbij maakt het niet uit of iemand al zijn hele leven muziek maakt, of er op latere leeftijd mee begint. Ook in dat laatste geval treedt die positieve werking op.

Eerder kwamen dezelfde onderzoekers al tot de conclusie dat muziek maken geheugenverlies zou compenseren.

Onze conclusie luidt dat iedereen dus direct naar de gemeentelijke muziekscholen moet rennen voor de brochure van het komende seizoen.

Als die verstandig zijn, gebruiken ze deze uitkomsten om te adverteren. Dan compenseren zij  misschien alsnog het omzetverlies als gevolg van de gestegen prijzen door de teruglopende subsidies van het kabinet Rutte:

www.vancouversun.com/health/Music+training+improves+aging+process+researchers/6746161/story.html