Natuurlijk, de Top 2000 á gogo eert het verleden van de popmuziek alsof er geen heden is. Toch onderscheidt het programma zich op prettige wijze van de Top 2000 op Radio 2: de dagelijkse gast met een persoonlijk verhaal over een belevenis waarin ook een groep of artiest een rol speelt, de soms tenenkrommende fragmenten uit al lang én terecht vergeten videoclips en de zichtbare liefde voor popmuziek van presentator Matthijs van Nieuwkerk.

Daarmee is de reeks nog niet compleet, want de toon van het programma blijkt ook duidelijk tijdens de quiz-met-belletje. Die nodigt uit tot meedoen, terwijl de hoofdprijs het belang ervan direct relativeert: een hand van presentator Van Nieuwkerk.

Ook mooi zijn de altijd onverwachte korte reportages over het verhaal van iemand áchter een hit, de muziekles van ‘muziekprofessor’ Leo Blokhuis én de dagelijkse, soms zeer overtuigende lijstduwer.

Het zorgt voor televisie vol enthousiasme en relativeringsvermogen en dat maakt het zeer de moeite van het kijken waard.

De Top 2000 á gogo is nog te zien tot en met donderdag 31 december a.s. van 19:30 tot 20:30 op Nederland 3.