Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

All the boats are gonna rise en Resurrection blues – Ernest Troost

augustus 9th, 2012 at 11:11

All the boats are gonna rise – Ernest Troost                                     ***1/2

Resurrection blues – Ernest Troost                                                   ****

www.ernesttroost.com

Real music.

Live at McCabe’s was een eerste kennismaking met een man met een late roeping. Die cd bleek Ernest Troost’s derde, want de componist van filmmuziek debuteerde al als bluesy folkie in 2004.

Troost speelt en zingt op All boats are gonna rise zijn dertien songs solo, zichzelf begeleidend op akoestische gitaar en af en toe ook op harmonica.

Zo valt des te meer op hoesterk zijn melodieën zijn en hoe goed hij zingt. Troost’s songs ademen respect voor akoestische blues en folk, maar zijn tegelijkertijd zorgvuldig opgebouwd, terwijl zijn zang emoties ingehouden verraadt.

Daarbij maakt het geen verschil of hij van binnenuit het lot van New Orleans na Katrina bezingt of de spijt van een ten onrechte niet veroordeelde moordenaar. Door zijn compacte songs en zijn stuwende gitaarspel overtuigt hij ook in songs over sadistische moederliefde, de paranoia van een archetypische Amerikaanse patriot of de trek naar Californië in de jaren twintig.

Ook de dertien songs die hij in 2009 opnam met muzikale vrienden als zangeres Nicole Gordon bewijzen Troost’s brede kijk op blues en folk.

In een iets rijkere muzikale setting benadrukken Troost en co-producer Louise Hatem weer het intieme karakter van de songs door de spaarzame instrumentatie in een kristalheldere productie. Troost opnieuw afgeronde melodieën en zijn originele teksten maken zijn tweede een klein meesterwerk, waarin liefdesverdriet, verlangen en moordenaars elkaar afwisselen. Zo maakte hij twee cd’s vol tijdloze miniatuurtjes die het verdienen alsnog gehoord te worden.

Comments zijn gesloten.