Misschien hebben Los Lobos het zelf niet elke dag in de gaten, maar ze gaan al weer een hele tijd mee.

Volgend jaar bestaat de band namelijk veertig jaar en hoe ze dat willen vieren, weten ze nog niet. Voorlopig zijn er veel mogelijkheden, net zo veel als op Rubic’s cube, een puzzel overigens die sommigen binnen een minuut weten op te lossen…

Gelukkig weten ze al wel hoe ze dat andere heugelijke feit gaan vieren: het twintigjarig jubileum van hun meesterwerk Kiko.

Deze week komt de opnieuw onvermijdelijk gebleken special edition uit, met daarop 21 songs in plaats van de oorspronkelijke zestien.

Die vijf zijn demo’s van Whiskey Trail en Rio de Tenampa en live-versies van Peace, Arizona skies/borinquen patria mia en Kiko and the lavender moon.

Daarnaast komt ook een Kiko live uit op cd, dvd en Blu-ray uit: een concert uit 2006 in het House of Blues in San Diego.

Tenslotte speelt de band ook vier keer het hele album, een mode van de laatste jaren. Dat doen de vijf eind september, vlak voor ze met Neil Young & Crazy Horse op tournee gaan.

Wij vinden Kiko al heel lang Los Lobos’ ongeëvenaarde meesterwerk, hoe jammer dat ook is voor een groep die daarna onverdroten doorging.

Ongetwijfeld onbedoeld is Louie Perez het met ons eens als hij uitlegt wat er gebeurt als je ‘in the zone’ bent.

Jammer genoeg betekent dat ook dat ze dat daarna nooit meer op dezelfde manier geweest zijn:

www.billboard.com/news#/news/los-lobos-talk-rubic-s-cube-of-options-for-1007865752.story