Vertrouwd verjaardagsfeest.

Op 5 en 6 april j.l. werd in de Metropol Club in Wenen de zestigste verjaardag van Hans Theessink gevierd. De missionaris van de deltablues uit Enschedé woont al weer heel lang in Oostenrijk, maar verspreidt van daaruit zijn evangelie door heel Europa en Amerika.

Hoewel hij in Nederland de laatste jaren regelmatig solo optreedt, speelt zijn inmiddels bijna veertigjarige carrière zich vooral buiten Nederland af. Hij deelde door de jaren met veel legendarische blues- en rootsartiesten podium en studio en velen van hen kwamen op Theesinks verjaardag.

De dubbel-cd die daarvan verslag doet, bevat vijfendertig nummers, variërend van een kort welkom tot het afsluitende, door Theessink en de complete gastenlijst meegezongen May The Road.

In de ruim twee uur en twintig minuten daartussen spelen en zingen Theessink en zijn gasten songs die zij eerder samen opnamen, maar ook klassiekers waarmee zij individueel bekend zijn geworden.

Theessink zelf opent met zijn trio en zijn achtergrondzangers van de laatste jaren, Insingizi. Daarna zingen vrienden als de legendarische Jack Clement, folkie Allen Taylor en gospelzanger Terry Evans, terwijl ook ex-begeleiders Jon Sass – tuba en Alee Thelfa – percussie enkele nummers meedoen. Op de tweede cd spelen en zingen behalve Theesink Donovan, the Dubliners en enkele Oostenrijkse muziekvrienden.

Af en toe zakken de cd’s in, want deze verjaardagsreünie werd niet strak geregisseerd. Met wat overslaan is echter veel onopgesmukte, prachtig opgenomen rootsmuziek te horen.

***

Gepubliceerd op www.popmagazineheaven.nl bij Heaven no. 62, september-oktober 2009/no. 5