Het verhaal van de Amerikaanse zangeres Eva Cassidy is de laatste vijftien jaar steeds bekender geworden. Dat komt niet alleen door het tragische karakter ervan, maar ook door de bijna eindeloze rij cd’s die op een na pas na haar dood op drieëndertigjarige leeftijd verschenen.

De zeer verlegen Cassidy trad wel op, maar dat was steeds in kleine clubs, terwijl journalisten, radio en tv haar nog niet ontdekt hadden. Opnemen deed ze ook, maar vooral als achtergrondzangeres of met bands waaraan ze werd gekoppeld om platenlabel te interesseren. Cassidy was namelijk moeilijk in een hokje te stoppen met haar voorkeur voor jazz, pop, en standards.

Hoewel tijdens haar leven nog het vooral lokaal verspreide Live at Blues Alley uitkwam die door haar manager en haar producer/ex-vriend in eigen beheer werd uitgebracht, brak ze pas twee jaar later door.

Dat gebeurde in Engeland, waar tv-presentator en dj Terry Wogan een nummer ging draaien van Songbird, een inmiddels op een klein label verschenen compilatie. Via Top of the Pops werd Somewhere over the rainbow een geweldige hit en Songbird verkocht meer dan een miljoen keer.

Zo werd Cassidy postuum dan toch nog bekend, wat zorgde voor een soms wel erg onevenwichtige stroom releases.

De nieuwe The best of eva Cassidy vat de zangeres samen in negentien tracks waaronder een niet eerder uitgebrachte versie van You take my breath away.

Wie Cassidy nog niet kent, kan via een stream van het hele album alsnog met haar kennismaken:http://performingsongwriter.com/best-of-eva-cassidy