Arrivée.

Sophie Letitre is een originele singer-songwriter: zij bracht als voorloper van haar eerste volledige cd een cover uit van dj Deadmau5’ I remember. Ze transformeerde hem tot een stemmige ballade die weliswaar stoelt op drums, bas en toetsen, maar bijeen gehouden wordt door haar ijle zang.

De song versmelt naadloos met de negen die Letitre schreef, soms met gitarist, drummer, achtergrondzanger én producer Ferdy van der Singel. Hij zat met bassist Daniel Labate ook al in Le Titre, de band die al op Eurosonic en de Uitmarkt speelde en de ep Sharp Silence maakte.

Onder de nu gewijzigde artiestennaam namen ze deze cd op met geld dat het winnen van Volgspot Ongekend Talent opleverde, een wedstrijd van Radio 2.

Muzikaal is de naamsverandering te begrijpen, want in sommige songs begeleidt Sophie Letitre zich min of meer solo op piano, maar  in andere creëerde Van den Singel een gelaagder geluid van gitaar en drums. Labate en trompettist Cees Bruinsma kleuren dat vaak ingetogen in, maar in sommige songs roept Letitre zingend een orkaan op die zij met haar sirenenzang ook weer bezweert.

Toch loopt een rechte lijn van dat debuut naar deze cd: midden in het geluid staan steeds haar evocatief gezongen, autobiografische teksten. Daarin cirkelt zij vaker rond haar gevoelens dan ze ze expliciet beschrijft, waardoor een grote emotionele spanning ontstaat tussen tekst en muziek.

Sophie Letitre giet haar eigenzinnigheid zo in een even handzaam als authentiek popformaat en eist daarmee fluisterzacht haar plaats op tussen de beste singer-songwriters.

****www.myspace.com/letitremusic

Of we gelijk hebben?

http://3voor12.vpro.nl/luisterpaal/albums/Sofie-Letitre.html