Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site

Muzieklijstjes! revisited

januari 2nd, 2013 at 11:00

Aan het einde van elk jaar slaat de lijstjeskoorts volop toe, terwijl muziek toch geen wedstrijd is.

Ieder jaar doe ik er tóch aan mee natuurlijk en stel ik met enige moeite een jaarlijst over 2012 op. Een lijstje geeft tenslotte ook de schijn van ordening: welke muziek is mooi, welke is mooier en welke is het mooist?

Als die vragen al kunnen worden beantwoord, geven ze nog geen antwoord op de vraag welke muziek tijdloos is.

Met de Radio2’s Top 2000 net weer achter de rug lijkt die vraag beantwoord, althans voor het stemmende deel van Nederland. Bij het naast elkaar leggen van de verschillende jaargangen blijkt die smaak zo gestold, dat een nieuwe binnenkomer opvalt en met bombarie wordt begroet: welkom in het oudheidkundig museum!

Toch kunnen lijstje je op ideeën brengen: ze bieden tenslotte ook een overzicht van cd’s die je zelf nog niet kent…

Een mooie ingang daarvoor is www.muzieklijstjes.nl Al is de site niet helemaal up to date, daar zijn de jaarlijstjes uit allerlei muziekbladen op veel verschillende manieren gerangschikt.

De site moet wel worden bijgehouden door een onvoorwaardelijke liefhebber, of meerdere natuurlijk, want de site verwerkt jaarlijsten van individuele recensenten en de totaalscore van de bladen waarvoor ze die schreven.

De site bestaat al jaren en wij nemen opnieuw de hoed af voor het personeel van de Openbare Bibliotheek Oss:www.muzieklijstjes.nl

De columns Zoveel en Lijstebrij vind je (uiteraard) in de categorie Columns.

Comments zijn gesloten.