Popprofessor Tom ter Bogt en collega-onderzoeker Jeugd en gezin Loes Keijsers van de universiteit van Utrecht deden vier jaar lang onderzoek naar het verband tussen de muzieksmaak van jonge tieners en kleine criminaliteit.

Niet het al vertoonde probleemgedrag van twaalfjarigen bleek de beste voorspeller, maar de muzieksmaak.

Keijsers en Ter Bogt komen in het februarinummer van het toonaangevende Amerikaanse tijdschrift Pediatrics tot de conclusie dat kinderen die op hun twaalfde al naar gangstarap, heavy metal of harde house luisteren, meer risico lopen om klein crimineel gedrag te plegen wanneer ze zestien zijn.

De twee onderzoekers stellen op basis van de muziekvoorkeur tot 25 procent zeker te kunnen voorspellen of een jongere ooit crimineel gedrag zal vertonen en dat percentage is hoger dan het verband tussen roken en kanker, zeggen zij.

Vooral punk, metal, gothic, hiphop en harde house gaven aanwijzingen voor latere winkeldiefstallen, vandalisme of caféruzies.Keijzers en Ter Bogt veronderstellen dat muziek voor jeugdige tieners een van de weinige vormen van vrijheid is. Ouders en leraren stellen immers nog de regels en alleen in bv. Muziek vinden zij het begin van een eigen identiteit.

Wat dat betreft zijn klassiek, jazz of top veertig-muziek genres die tot minder probleemgedrag leiden, ook als de onderzoekers rekening hielden met de persoonlijkheid van de jongeren en hun sociaaleconomische achtergrond.

Keijzers vindt het verkeerd muziekgenres te verbieden: muziek heeft op positieve functies als een positieve uitwerking op je stemming en je kijk op de wereld.