Volle bloei.

Brabander Eric van Dijsseldonk maakt al jaren popmuziek, eerst in de Smalltown Romeos en daarna solo, maar brak ook met zijn prachtige, introspectieve cd 33 1/3 niet door. Nu verrast hij net als andere Brabantse songwriters met Nederlandstalige songs, die ook stevig wortelen in de Engelse poptraditie. Hij mixt zijn voorkeur voor natuurlijke melodielijnen à la Crowded House steevast met Americana. Shiner Twins-drummer Nicky Hustinx en bassist Harmen de Bresser brengen die onmiskenbaar rootsy accenten in. Ook zij speelden bij rootsfather JW Roy, net als oude vriend/producer Gabriël Peeters, co-gitarist Ruud van den Boogaard en Van Dijsseldonk zelf.

In veel songs combineert Van Dijsseldonk zijn grote gevoel voor melodie met melancholie: bijna alle elf nummers staan in het teken van verlangen en verlies van liefde en vriendschap net zo goed als van zijn voormalige groep.

In de weemoedige opener Weer Geprobeerd combineert Van Dijsseldonk pop en roots met een felle, langzaam ontsporende gitaarsolo, die een gedoemde liefde beeldend onderstreept. Ook in de andere songs soleren Van den Boogaard en hij venijnig. Halftempo, hypnotiserend rocken kan zijn band ook, zoals in het dreigende Ik Kan Best Zonder Jou. Boven het zinderende, de tv-cultuur bespottende Geen Zin zweven Neil Young & Crazy Horse in hun beste jaren nog duidelijker.

Zo heeft Eindhoven, volgens Dijsseldonk“de lillikste stad van ‘t land”, een helaas nog altijd onontdekte attractie van de eerste orde.

***1/2

Gepubliceerd op www.popmagazineheaven.nl bij Heaven no. 50, september-oktober 2007/no. 5

Informatie over Eric van Dijsseldonk’s nieuwe solo-cd In Mijn eigen Koninkrijk, zijn optredens met Singers United en als gitarist in de band van Ricky Koole’s Laagland vind je elders op deze site.