Op maandag 11 februari zijn de winnaars bekend gemaakt van de Edisons 2013.

Voorzitter Leo Blokhuis, Jeroen Nieuwenhuize (DJ Radio 538), Daniel Dekker (eindredacteur TROS Radio 2 en 3FM) , Jean-Paul Heck (hoofdredacteur muziek.nl), Roosmarijn Reijmer (DJ 3VOOR12 Radio, 3FM), Erik Kross (Music Director) en Rinske Wels (cabaretrecensent dagblad Trouw en Opium) kenden de prijzen toe aan:

Blaudzun in de categorie Beste mannelijke artiest, Trijntje Oosterhuis werd Beste vrouwelijke artiest. Beste nieuwkomer was volgens de jury Gers Pardoel en Beste groep Kane. De Speciale juryprijs ging naar Lorrainville en in de categorie Beste kleinkunst/theater kreeg Alex Roeka de Edison. Tenslotte kreeg Doe maar de Oeuvreprijs.

Wij vestigen nog maar eens de aandacht op Roeka, die ons inziens weinig aan theater doet, maar wel vaak intense songs schrijft.

Daarmee staat Roeka eerder in de traditie van Huub van der Lubbe, die trouwens een fan van hem is en van de nog altijd betreurde Bram Vermeulen.

Het juryrapport lijkt dat impliciet ook te vinden, want daarin wordt onder meer gezegd: Roeka heeft het ‘rauwe, unieke stemgeluid, dat intens op je afkomt’ en ‘beeldrijke teksten waar hij patent op heeft’.  Zijn teksten zitten ‘vol rake observaties en messcherpe metaforen’.

Roeka bezit tevens de gave om als tekstdichter en componist steeds een nieuw facet van zijn diamant te laten schitteren, aldus de lovende woorden.