David Bowie doet het goed aan allebei de kanten van de Atlantische Oceaan: in zijn zelfgekozen thuis, de VS, is hij in de race voor de eerste plaats in de Billboard 200 van volgende week, terwijl hij in het Verenigd Koninkrijk ook.

In Amerika is hij in de slag met een stel andere veteranen om de eerste plaats, al zijn die tussentijds niet met pensioen geweest: Jon Bon Jovi en zijn mannen zijn ook in d erace voor die notering met hun What about now. Die cd kwam ook op 12 maart uit.

Het ziet er nu naar uit dat Bowie in de VS zo’n 90.000 exemplaren van The next day gaat verkopen tot en met zondag 17 maart. Dat zou een dubbel succes zijn, want zijn laatste notering in de Billboard top tien was met Let’s dance, die ooit op nummer vier stond en nog nooit stond Bowie op de eerste plaats. Station to station is tot nu toe zijn hoogst genoteerde album en kwam tot nummer drie.

Bon Jovi is wat dat betreft trouwens een stuk succesvoller in de VS: zij stonden al vier keer eerder op nummer een.

Ook in Groot-Brittannië gaat het Bowie goed en lijkt hij onderweg naar de eerste plaats in de hitlijst van zondag 17 maart.

The next day wordt in Engeland de snelst verkopende cd van dit jaar wordt, want in twee dagen werden daar volgens de The Official Chart 66.000 exemplaren van verkocht. Van Bon Jovi heeft Bowie niet al te veel te duchten, want hij verkoop ongeveer drie keer zo veel cd’s als de eeuwig jongensachtige Amerikaanse rockers.