In het Verenigd Koninkrijk was de digitale single al populair, maar nu staat er een in het middelpunt van de belangstelling. Er is een nationaal debat uitgebroken over de vooropgezette poging van Thatcher-haters het musicalnummer Ding Dong! The witch is dead via digitale verkopen op nummer een van de Britse hitlijst te krijgen.

Dat is apart voor een song uit de filmversie van The wizard of Oz uit 1939, maar de aanleiding is dat nog veel meer.

De plotseling populariteit van het slechts 51 seconden durende nummer is blijkbaar de dood van ex-premier Margaret Thatcher eerder deze week. Dat maakt het op zijn minst pikant, dat Ding Dong! The witch is dead inmiddels op nummer drie staat en nog steeds stijgt…

Het verkocht inmiddels zo’n 29.000 keer en is daarmee voorlopig nog flink achter op de voorlopige nummers twee en een: die verkochten respectievelijk 34.000 en 41.000 keer.

De discussie over het wel of niet draaien van het nummer woedde al hevig, maar liep steeds verder op, doordat de Offiical Chart Show op zondagmiddag op BBC’s Radio 1 wordt uitgezonden.

Op vrijdag 12 april heeft de BBC besloten het nummer niet helemaal te draaien. In plaats daarvan wordt een fragment uitgezonden in een korte reportage over het feit dat de song door Thatcher-haters wordt gepromoot.

Ook maakte auntie Beeb bekend dat de verkoopcijfers van alle versies van het nummer bij elkaar worden opgeteld. Er rust immers geen copyright meer op en dat is dat geval de standaardprocedure. Daarmee is de nummer een zeker binnen bereik, want er ook uitvoeringen van onder anderen Judy Garland, Ella Fitzgerald en de Munchkins.