Verleden week kondigde Spotify het al aan: de muziekstreamer zou inzicht geven in het aantal draaibeurten van geselecteerde tracks.

Op dinsdag 21 mei is Spotify daar voor Nederland ook inderdaad mee begonnen. Spotify Charts laat wekelijks de vijftig meest gestreamde en virale nummers zien per land. Iedere maandag wordt de lijst vernieuwd.

Dat leidt voor week 20 tot de volgende uitkomst: Robin Thicke’s Blurred Lines  werd 452.465 gestreamd en staat daarmee op de eerste plaats. Het zwaar door henzelf gehypte Daft Punk komt met Get Lucky op de tweede plaats en daarna komen Macklemore & Ryan Lewis feat Ray Dalton met Can’t Hold Us. Op vier staat Armin van Buuren met This is what it feels like en op vijf Major Lazer met Watch out for this. Dat geeft inderdaad weinig hoop voor liefhebbers van rootsmziek….

Muziekliefhebbers kunnen de applicatie trouwens instellen op een van de 28 markten waar Spotify beschikbaar is, al zal elders het beeld niet veel anders zijn.

Natuurlijk doet ook Spotify aan zelfpromotie: webredacties en bloggers kunen die Spotify Charts als widget op een website embedden.