De laatste tijd zijn er veel Beatles-foto’s via veilingen verkocht, maar de foto’s van Ringo Starr zaten er niet bij. Die bewaarde hij voor een fotoboek dat op 12 juni uitkomt en niet toevallig Photograph heet.

Daarin komen foto’s uit de hoogtijdagen van de Beatles uit zijn persoonlijke archief.

Bijzonder aan het boek is dat het gaat om niet eerder gepubliceerde foto’s. Hoewel je dat leest bij om het even welk kiekje, zitten er foto’s bij van Ringo’s jeugd in Liverpool, maar ook van kijkjes achter de schermen van de beroemdheid van de Beatles: kiekjes uit hun dagelijks leven van destijds en foto’s gemaakt tijdens de tournees uit de eerste helft van de jaren zestig.

En tweede bijzonderheid is dat Photograph uitkomt als e-boek in Apple’s iBookstore. Dat betekent dat er voorlopig geen papieren versie van zal zijn, maar ook dat Starr filmpjes kon opnemen met commentaar op de foto’s.

Photograph komt uit op 12 juni en die datum valt niet geheel toevallig samen met de opening van de tentoonstelling Ringo: Peace & Love in het Grammy Museum.

In december van dit jaar komt ere en gelimiteerde, met de hand gebonden papieren editie van Photograph uit, maar die aankondiging klinkt als een modaal maandsalaris…