HMV’s grootste winkel zit in het Londense Oxford Street op nummer 150, althans nu nog. Het is daarmee ook de grootste cd-zaak ter wereld, al is dat over niet al te lange tijd geschiedenis.

Binnenkort gaat het filiaal namelijk verhuizen naar nummer 363 in dezelfde straat. Dat winkelpand is maar ongeveer een derde van de oppervlakte van de huidige vestiging en dat zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor het assortiment.

Of die teruggang wordt goedgemaakt door het feit dat door ooit de basis voor HMV werd gelegd is de vraag, maar het is historische grond:  daar werd in juli 1921 een platenzaak geopend door sir Edward Elgar en Francis Barraud. De eerste is een beroemde Engelse componist van klassieke muziek, de twee ontwierp het logo van His Master’s Voice, dat het logo van de winkel werd. In de gevel van het pand is dan ook een plaquette te zien waarop staat ‘the world’s most famous music store’.

Dat HMV 150 Oxford Street weer betrekt, is in ieder geval een vooruitgang vergeleken met nu: op het ogenblik zit de sportschoenenverkoper Footlocker er.