Popprofessor Tom ter Bogt stond trots op de foto met zijn oordoppen op maat. Neerlands popacademicus liet het bij wat persoonlijk commentaar. Misschien vond hij zijn eigen gehoorverlies als voorbeeld duidelijk genoeg en inderdaad, als zijn aankoop geen signaal is, wat is het dan?

Het vaak uitgezonden reclamespotje met Willeke Alberti zal ondanks haar huidige tournee niet in de eerste plaats aan popliefhebbers appelleren. Zij denken bij haar aan geraniums, griepprikken of rollators en voelen zich dus verre van aangesproken. Toch moeten juist zij gewaarschuwd zijn, omdat zij ondanks hun vaak steeds eigenwijzer wordende lichamen vol overgave jong willen blijven. Wat is daarvan een beter bewijs dan naar een popconcert gaan, al is dat in de praktijk vaak een bluesconcert?

Vanaf hun veertigste loopt hun gehoor echter al terug zonder dat zij daarvoor zelf moeite hoeven doen. Die uit de Marshalls blazende, gespierd mannelijk twaalf-matenblues is dan nog maar een van de vele loerende gevaren. Omdat oren ook onder lang haar na afloop niet uitrusten van hun oververmoeidheid, is gehoorschade onomkeerbaar. Die maakt bijvoorbeeld het volgen van gesprekken in drukke ruimtes stukken moeilijker en soms eenvoudig onmogelijk, zelfs als er geen goede muziek meer klinkt.

Nu komen er wel kleinere en betere gehoorsystemen in omloop, maar de volgende modetrend zullen die vermoedelijk toch niet worden. Slechts ongeveer tien procent van de mensen met gehoorproblemen draagt ook inderdaad een gehoorapparaat, de rest wuift hun handicap weg.

Behalve fabrikanten van mp3-spelers vinden vooral zaalmixers van concerten blijkbaar dat dit probleem hen niet aangaat. Zij blazen nog steeds het liefst gaten in het dak, zo voor de bezoekers het totaalgeluid ook nog compleet ontregelend. De acts op de podia maken overigens al jaren gebruik van aangemeten oordoppen waarmee ze het geluid onafhankelijk van hun mixers kunnen regelen. Die zouden zich dan ook moeten herinneren wat hun moeders ooit riepen: “Jij zet die herrie nu metéén zachter!”

Gepubliceerd in Heaven no. 43 juli-augustus 2006/no. 4