Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Diverse Artiesten – Jim White presents Searching For The Wrong-Eyes Jesus

februari 9th, 2010 at 20:44

Onheilspellend.

De documentaire Searching For The Wrong-Eyes Jesus draaide maar heel even in sommige Nederlandse bioscopen, maar ook zonder beelden roept deze soundtrack het Amerikaanse Zuiden op.

Regisseur Andrew Douglas werkte immers nauw samen met singer-songwriter Jim White,  ook hier nog steeds ‘alt-country singer’ genoemd, zij het tussen aanhalingstekens. White draagt weliswaar regelmatig een indrukwekkende Stetson, maar dat is de enige overeenkomst met welke sountry-soort dan ook. Vanaf The Wrong-Eyed Jesus, zijn debuut in 1997, specialiseert hij zich in op muziek gezette schuld, boete, wanhoop, eenzaamheid, pijn en zijn verlangen naar liefde en verlossing, maar hij paart die gruwelen aan schoonheid. White is daarmee de gids bij uitstek voor een tocht door de moerassen en langs de veranda’s van het broeierige Zuiden, waar vreemdelingenhaat en godsdienstwaanzin nog hand in hand over de zandwegen huppelen. Hoewel hij al lang woont in Pensacola, Florida, is dat voor hem duidelijk niet The Sunshine Sate.

Behalve songs van White zijn hier nummers verzameld van geestverwanten Handsome Family, 16 Horsepower en Eugene Edwards solo, Johnny Dowd en David Johansen. Aangevuld met obscure opnamen van lokale zangers, bijvoorbeeld opgenomen in ‘Convict Holler Coal Mine, Kentucy’ zijn de vijftien songs en commentaren nogmaals een overtuigende introductie tot de artiesten erop en is www.searchingforthewrongeyedjesus.com (zonder streepje!) een zeer uitgebreide site over een gesloten universum op waarin de waanzin op loer ligt.

***1/2

Geplaatst op www.popmagazineheaven.nl bij Heaven no. 40, januari-februari 2006/no. 1

Comments zijn gesloten.