Het nieuws kwam volkomen onverwacht, al hadden velen Linda Ronstadt inmiddels uit het oog verloren.

De laatste jaren maakte ze geen platen meer en die ze daarvoor maakte, waren op zijn minst wisselvallig. Ze had zich immers al heel lang bevrijd van de iconische status die ze opbouwde in de eerste helft van de jaren zeventig met platen als Heart like a wheel.

Toch bleef ze zeker in de VS een vaste waarde, want af en toe bevestigde ze haar oude status, nog bijvoorbeeld met Dolly Parton en Emmylou Harris op Trio in 1987.

Het recent door haar bekend geworden nieuws dat zij niet meer kan zingen doordat ze de ziekte van Parkinson heeft, plaatst de stilte rond haar sinds 2006 enerzijds in perspectief, maar is anderzijds ook een schok. Juist doordat zij uit beeld verdwenen was, leek zij ook niet ouder geworden te zijn.

In haar op 17 september gepubliceerde autoboigrafie Simple dreams, a musical memoir maakt ze de balans op van haar muzikale leven.

In het NPR-programma interviewde Terry Gross Linda Ronstadt ongeveer drie kwartier lang in een combinatie van een vraaggesprek en succesnummers van weleer.

Ronstadt lijkt zich inmiddels te hebben verzoend met haar ziekte, die er niet alleen voor zorgde dat ze inmiddels moeite heeft met zulke voor de hand liggende activiteiten als lopen, haar haar wassen en breien, iets dat ze erg graag deed, maar ook maakte dat ze de beheersing over haar zangspieren verloor. Bij die acceptatie had ze in ieder geval een voorsprong van jaren op de rest van de wereld, hoewel de diagnose zelf pas zeer recent werd gesteld.

In een gesprek waarin zowel Ronstadt als Gross zich hoorbaar pop hun gemak voelen, plaatsen ze bijvoorbeeld een plaat Canciones de mi padre it 1987 in perspectief en blijken die Mexicaanse invloed inderdaad niet van ver te komen, al kwam die in de eerste plaats van haar grootvader.

Op de pagina waar je het interview kunt beluisteren, staat een aantal van de opvallender uitspraken uit dat vraaggesprek, maar ook de rest is meer dan interessant:www.npr.org/2013/09/17/223172521/in-memoir-linda-ronstadt-describes-her-simple-dreams

Via die pagina kun je ook nog een kort gedeelte van Simple dreams lezen:

www.npr.org/books/titles/223170459/simple-dreams-a-musical-memoir?tab=excerpt#excerpt