Uit onderzoek van PwC blijkt, dat Nederlandse consumenten vorig jaar 715 miljoen euro hebben uitgegeven aan muziek. Dat geld werd besteed aan (grote) concerten, dance-evenementen en de aankoop van cd’s, downloads en streams.

Opvallend is, dat 525 miljoen euro wordt besteed aan concerten, evenementen en festivals. Dat is bijna driekwart van het totaalbedrag.

Op basis van dit uitgavenpatroon voorspelt PwC in zijn Entertainment & Media Outlook 2013-2017 dat dat bedrag in 2017 587 miljoen euro zal zijn. Dat zou dan een toename zijn van twaalf procent.

Dat moge dan misschien een veredelde vorm van koffiedik kijken zijn, het is wel een feit dat tot nu toe de grote evenementen niet lijden onder de economische crisis. Zo waren er tien jaar geleden nog maar vier dance events en zijn er nu tientallen van . Die zijn volgens PwC ook alle populair, zodat die tak van de muziekindustrie zo’n vijftig miljoen euro omzet.

Kleinere evenementen hebben daarentegen wel te maken met lagere bezoekersaantallen en lagere uitgaven per persoon aan eten, drinken en marchandise, terwijl de subsidies ook nog eens zo’n vijftien procent lager dan een paar jaren geleden. Dat kost ook nu al festivals en evenementen de kop en dat is een trend die zal doorzetten, verwacht PwC:http://www.pwc.nl/nl/entertainment-media-outlook/2013/introduction.jhtml