Neil Young heeft op een persconferentie op ouderwetse wijze stelling genomen in een conflict tussen een Indiaanse stam in Canada en de Canadese overheid.

Young beschuldigt de Canadese regering ervan ervoor verantwoordelijk te zijn dat de Athabasca Chipewyan First Nation-indianen in Alberta zullen verdwijnen. Dat komt door de uitbreiding van de vergunning olie te winnen in hun leefgebied.

Hij zij dat de Canadezen de indianen doden en dat er indianenbloed aan hun handen kleeft. Bovendien zou dat proces zich ook snel voltrekken. Ook zei hij dat de Canadese regering zich geheel aan controle onttrekt en dat integriteit in deze zaak helemaal geen rol meer speelt.

Young zei dat op een persconferentie ter gelegenheid van de Honor the treaties-concerten in Toronto. Die maken deel uit van een liefdadigheidstournee die hij maakt om geld in te zamelen voor het juridische fonds van de Athabasca Chipewyan First Nation (ACFN).

Het uiteindelijke doel is niet Shell te laten stoppen met het exploreren van oliehoudende zandgrond in land dat valt onder een verdrag tussen de indianen en de Canadese overheid, maar ervoor te zorgen dat de oliemaatschappij zich houdt aan de eerder afgesloten overeenkomsten. Die voorgenomen exploitatie zonder beperkingen vernietigt namelijk traditionele jachtgronden van de indianenstam en dus hun culturele identiteit.

The Honor the treatie-concerten moeten genoeg geld opleveren voor een proces van de ACFN tegen Shell.

De concerten zullen plaatsvinden in Toronto, Winnipeg, Regina en Calgary en Diana Krall is de openingsact, terwijl Neil Young ook een twaalf minuten durende documentaire zal laten zien: Petroplis van Peter Mettler laat vanuit de lucht zien hoe het gebied van de oliewinning eruit ziet.

Eer eerder bericht over Honor the treaties vind je in de categorie Nieuws.