Het gaat goed met de Nederlandse muziekexport. Die is namelijk in 2012 voor het achtste jaar achter elkaar gestegen en niet zo’n beetje ook.

Dat bewijst het rapport Exportwaarde Nederlandse muziek 2012 van bureau Perfect & More in opdracht van Buma Cultuur. Het bureau verspreidde het rapport afgelopen weekeinde op Eurosonic-Noorderslag.

De Nederlandse muziekexport was in 2012 bijna 130 miljoen euro. Dat is 31 procent meer dan in 2011 en het is een verdubbeling van het totaal van 2009.

Jammer voor ons is dan weer, dat vooral dj’s aan dit totaal hebben bijgedragen: Hardwell, Afrojack, Tiësto en Armin van Buuren zijn daarvoor voor een groot deel verantwoordelijk.

Bijna tachtig procent van het totaal wordt omgezet door optredens (bijna 104 miljoen euro) en de dance levert daarvan weer tweederde op.

De rechten van Nederlandse muziek afkomstig uit het buitenland is echter maar ruim zeven procent (ruim 9,5 miljoen euro), dus veel in Nederlandse muziek wordt op de wereld niet gedraaid…

Wel traden in 2012 bijna duizend Nederlandse acts op in het buitenland, vooral in de Verenigde Staten, Duitsland en Spanje. Opvallend is dat in Duitsland het meest wordt verdiend: ruim zeventien procent van de inkomsten is afkomstig uit dat land. Het Verenigd Koninkrijk staat op nummer twee met ruim veertien procent.