De Senegalese zanger Youssou N’Dour nam op zondag 26 januari een song op voor vrede in de Centraal Afrikaanse Republiek met Lydie Natacha, een zangeres uit dat land.

N’Dour is een moslim en Natacha, wier artiestennaam Idylle Mamba is, is christelijk. Zij komt uit Bangui, een stad waar christelijke en moslimstrijders een gruwelijke strijd uitvochten.

Zo wil N’Dour de internationale solidariteit aanmoedigen om zo een definitieve vrede te bewerkstelligen.

Hoe naïef dat misschien ook moge zijn, N’Dour is al heel lang betrokken bij allerlei sociale en humanitaire problemen. In 2012 probeerde hij dat ook om te zetten in beleid, toen hij zich kandidaat wilde stellen tijdens de Senegalese presidentsverkiezingen.

Hij haalde echter de tienduizend handtekeningen die daarvoor nodig waren niet volgens het Senegalese Hooggerechtshof, hoewel velen er een complot in ontdekten van de toenmalige president Wade. Die verloor vervolgens de verkiezingen van Macky Sall.

Sall benoemde N’Dour vervolgens tot minister van cultuur en toerisme, maar al bij het vrijgeven van de officiële lijst van bewindspersonen stond N’Dour er niet meer op……

Om het raadsel compleet te maken: N’Dour is nog steeds adviseur van president Macky Sall.