Op donderdag 13 februari deed het Europees Hof van Justitie in een arrest de verrassende uitspraak dat hyperlinks naar auteursrechtelijk beschermd materiaal niet als openbaarmakingen aangemerkt kunnen worden. Ook vindt het Hof dat het  ‘embedden’ van auteursrechtelijk beschermd werk is toegestaan.

Daarmee wordt het voor websites weer legaal via hyperlinks door te verwijzen naar werk dat door copyright wordt beschermd en op een andere website te vinden is. De enige voorwaarde die het Europees Hof eraan stelt, is dat dat werk elders op het internet ook legaal te vinden is, dus met toestemming van de copyrighthouder.

Tot nu toe vroeg Buma/Stemra vergoedingen voor het digitale gebruik van bijvoorbeeld muziekvideo’s of links naar audiostreams op commerciële websites.

De vraag is dan ook, hoe nationale rechters vanaf nu zullen oordelen in dit soort zaken. Daartoe krijgt in ieder geval een Nederlandse rechter binnenkort de kans zijn mening te vormen, want p basis van deze uitspraak is de Piratenpartij onmiddellijk in het geweer gekomen.

Janmaarten Batstra, een van de kandidaten voor Piratenpartij voor het Europees Parlement 2014, looft de uitspraak in een reactie.

Hij stelt dat het embedden van bijvoorbeeld YouTube-filmpjes belangrijk is voor onbekende artiesten, terwijl hij zich ook nog maar eens beroept op het ‘open en vrije karakter’ van het internet.

Ook wil Batstra namens de Piratenpartij onderzoeken of de heffingen van Buma/Stemra dus onrechtmatig zijn geweest. Daartoe roept hij degenen die heffingen hebben betaald op zich bij hem te melden.