Het Hoogggerechtshof van Mississippi heeft uitspraak gedaan over het eigendomsrecht van foto’s van de legendarische bluesman Robert Johnson.

Over dat eigendomsrecht was ruzie ontstaan tussen de erfgenamen van de overleden  halfzuster van Johnson, Carrie Harris Thompson, en Claud Johnson, de man die 1998 bewees dat hij Robert Johnson’s zoon was.

De erfgenamen van Carrie Harris Johnson vonden dat zij bij het gebruik van twee van die foto’s recht hebben op een gedeelte van de opbrengst. Die foto’s zouden volgens hen van Johnson zelf geweest zijn.

Claud Johnson bestreed dat samen met Sony en een muziekpromotor. De fto’s werden immers gebruikt voor compilatie-cd’s van Robert Johnson’s songs…

Het Hooggerechtshof heeft de claim van de erfgenamen van Carrie Harris Johnson nu afgewezen. Die zou namelijk al voor 1994 ingediend hebben moeten zijn, maar werd pas ingediend in 2000.

Dat is een bittere pil, want in 1974 sloot Carrie Harris Johnson nog een contract voor het gebruik van die foto’s en andere erfstukken. Na haar dood in 1983 kregen haar erfgenamen die dus. Claud Johnson werd pas na een rechtszaak in de jaren negentig benoemd tot officieel erfgenaam. Toen ook werd bepaald dat de inkomsten van dat contact van Carie Harris Johnson alsnog moesten worden overgemaakt naar Claud.…

Een eerder bericht over Robert Johnson’s foto’s vind je in de categorie Nieuws.