De omzet van de Duitse muziekindustrie steeg in 2013 voor het eerst in vijftien jaar. Die ging omhoog met 1,2 procent tot 1,452 miljard euro dankzij een bijna gelijkblijvende omzet in cd’s en een explosief toenemende omzet van digitale muziek, vooral  de streaming-markt. Dat maakte het Bundesverband Musikindustrie (BMVI) bekend.

Dat de cd-verkoop nauwelijks inzakte is een opvallend feit, dat door de Duitse muziekindustrie als zeer positief wordt gezien. Nog altijd is in Duitsland namelijk bijna zeventig procent van de totale omzet afkomstig van de cd: die nam slechts af met 1.3 procent tot een miljard. Het BMVI schrijft die populariteit onder meer toe aan de grote hoeveelheid verkooppunten: in Duitsland zijn er ongeveer 4000 winkels waar cd’s worden verkocht.

Digitale verkopen stegen met 11, 7 procent tot 328 miljoen euro, terwijl de verkoop van vinyl een recordverkoop beleefde: die nam toe met 47,2 procent tot 29 miljoen euro. Spectaculair misschien, maar nauwelijks meer dan een rimpel in het water.

Opgeteld is de totale fysieke verkoop 77,4 procent en digitale verkopen vormen dus bijna een kwart van de omzet: 22,6 procent.

Die stijging van de digitale verkoop is dan weer vooral toe te schrijven aan de populariteit van muziekstreamers: hun omzet steeg met 91,2 procent tot 68 miljoen euro. Daarmee verdubbelde het marktaandeel van de muziekstreamers bijna: van2,5 procent in 2012 tot 4,7 procent in 2013.

De downloadmarkt groeide daarentegen maar weinig. Die werd maar 4,8 procent groter en kwam uit op 151 miljoen euro, al zakte de verkoop van digitale singles in met 4,4 procent tot 104 miljoen euro.