Het Europees Hof in Luxemburg heeft op donderdag 10 april een uitspraak gedaan waaruit blijkt dat het door Nederland gedoogde illegaal downloaden moet worden verboden. Dat is strijdig met het Europees recht en nadelig voor houders van auteursrechten.

De Nederlandse wet maakt immers geen onderscheid tussen het kopiëren van een gekochte cd en het kopiëren uit ongeoorloofde bron.

De uitspraak is het gevolg van een zaak die werd aangespannen door elektronicafabrikanten. Zij vonden de thuiskopieheffing te hoog, juist doordat deze is gebaseerd op inkomstenderving door het downloaden uit illegale bron.

De Stichting onderhandelingen thuiskopievergoeding (SONT) zal nieuwe tarieven moeten vaststellen en die zullen dus lager worden. Ze moeten immers worden gebaseerd op het kopiëren uit geoorloofde bron alleen.

Ook het Nederlandse thuiskopiestelsel kan niet door de beugel en moet worden veranderd, zegt het Europees Hof. Uit de opbrengsten ervan worden rechthebbenden betaald, maar in de praktijk betekent dat dat mensen die via de aanschaf van geluidsdragers wel aan dit fonds betalen, maar niet illegaal downloaden, meebetalen aan illegale downloads van anderen.

Het Nederlandse Ministerie van Justitie heeft die uitsprak direct overgenomen en bekendgemaakt dat downloaden van muziek, films, games en software per direct niet meer is toegestaan. Een wetsontwerp waarin een downloadverbod werd verwoord, werd eerder verworpen in de Tweede Kamer.

Uiteraard is Stichting BREIN verheugd over de uitspraak. In een persbericht stelt BREIN dat het beleid zich zal blijven richten op de aanbieders van auteursrechtelijk materiaal en niet op downloadende gebruikers:http://www.anti-piracy.nl/nieuws.php?id=322

Eerdere berichten over het Nederlandse downloadbeleid vind je in de categorie Dossier crisis in de platenbranche