De Britse overheid is bezig het aantal privileges van gevangenen te beperken. Een van de aangekondigde maatregelen is het verbieden van gitaren met stalen snaren in cellen. Ze zouden alleen nog nder toezicht gebruikt mogen worden tijdens eventuele groepslessen.

Onder anderen Pink Floyd’s David Gilmour, Ed O’Brien van Radiohead, Elbow’s Guy Garvey, Seasick Steve en ex-Smiths-gitarist Johnny Marr hebben een open brief geschreven waarin ze protesteren tegen dit voornemen. Zij stellen dat muziek een belangrijke rol vervult bij het resocialiseren van gevangenen en dat gitaren daardoor niet in de ban gedaan moeten worden.

Zij stellen ook, dat het aantal zelfmoorden in gevangenissen dramatisch is gestegen sinds oktober 2013, toen de maatregel werd afgekondigd, maar ook het verbod op boeken. Zij vragen onderzoek naar het mogelijke verband tussen de twee.

Singer-songwriter Billy Bragg levert via Jail Guitar Doors al sinds 2007 gitaren met stalen snaren aan gevangenissen. Hij maakte bekend dat nog nooit een incident heeft plaatsgevonden waarbij die snaren werden gebruikt als wapen.

Gitaren met snaren van nylon zijn nog wel steeds toegestaan, maar de gitaren met stalen snaren zijn wel weggehaald, maar worden niet vervangen:http://www.theguardian.com/society/2014/apr/28/please-dont-lock-up-prisoners-guitars