Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site

Gait – Gait Klein Kromhof

mei 14th, 2014 at 11:03

Groots.

Gait Klein Kromhof hoort tot de beste mondharmonicaspelers van Nederland. Voor zijn spel in de Zeeuwse rootsband Champagne Charlie kreeg hij bijvoorbeeld in 2010 de Dutch Blues Award. Niet alleen in die band is hij sfeermaker, maar ook bij vrienden in de Nederlandse rootswereld, zoals op cd’s en bij optredens van de Shiner Twins en Hans Theessink.

Zij bewijzen hem op zijn eerste solo-cd diezelfde vriendendienst. Ook Champagne Charlie zelf en muzikale vrienden als Qeaux Qeaux Joans, het Amerikaanse duo Tom Mank en celliste Smerna Smolen, Bruno Deneckere, Ries de Vuyst en Luk Coene doen dat.

Zij spelen en zingen eigen composities, klassiekers en traditionals waarin Klein Kromhof achter hen soleert. Slechts twee van de dertien zijn instrumentaal, waardoor hij meer op de voorgrond treedt. De andere elf dwingen tot aandachtig luisteren, want zijn solo’s ondersteunen de zang weliswaar, maar verrijken de songs tegelijkertijd.

In de door verschillende zangers gezongen nummers op deze toch sterk samenhangende cd valt zo veel te genieten. Klein Kromhof kent de verschillende klassieke stijlen, maar zijn spel is ook uiterst beeldend, bijvoorbeeld in hoogtepunten als de Shiner Twins-compositie Love is my religion en Tom Mank’s Sergeant Oliver.

Klein Kromhofs grootste kwaliteit is, dat hij zijn spel telkens dienstbaar maakt aan de song. Juist door die bescheidenheid zijn zijn partijen ook echte aanvullingen: het gaat hem nooit om virtuositeit, maar om het blootleggen van de essentie van het nummer. Dat doet Klein Kromhof al vele jaren, maar nu eindelijk ook een neer onder eigen naam.

****

www.gaitkleinkromhof.nl

Comments zijn gesloten.