In het recente Engelen In Regenjas bundelde columnist, radiomaker en popliefhebber Roel Bentz van den Berg essays die tussen oktober 2005 en december 2008 eerder in zijn rubriek Zapdansen in NRC-Handelsblad verschenen. Hij bewerkte ze, name enkele verspreide stukken op en voegde er vijf nieuwe aan toe.

Hoewel deze bundel net als voorganger Zapdansen niet uitsluitend over popmuziek gaat, is er geen schrijver in Nederland die (pop)muziek zo natuurlijk in zijn stukken en zijn leven verweeft.

Zijn brede belangstelling varieert van The Sea Of Love, de obscure single uit 1959 van Phil Phillips die bepalend zou worden voor de gelijknamige thriller met de raadselachtige Ellen Barkin en Al Pacino, via Solomon Burke en New Orleans tot jazzdrummer Max Roach, via Bob Dylan en Bruce Spingsteen tot Cheap Trick, Janis Joplin, Fred Eaglesmith en B.B. King en via Allen Toussaint, Al Green, John Coltrane, Warren Zevon en Lucinda Williams tot Neil Young.

Hoewel zij niet vaak het hoofdonderwerp zijn van zijn stukken, spelen zij er wel een doorslaggevende rol in. Bentz van den Berg slaagt er namelijk opnieuw in zijn associatieve stijl op een laconieke manier in een vorm te gieten die op logische wijze van A naar B voert, maar dan wel via K, E en X.

Omdat hij in deze tot nadenken dwingende essays ook nog vaker openlijk biografisch is dan in De Luchtgitaar en Zapdansen, vormen ze tegelijkertijd een roman in fragmenten.

ISBN 978-90-457-0250-6