Aanvankelijk waren de berichten dat U2’s Songs of Innocence niet zou meedingen voor de Grammy’s vanwege het gratis verspreiden van het album via Apple’s iTunes. Daardoor zou het immers niet te koop zijn voor 30 september, de finale datum van inzending van uitgekomen albums.

U2’s label  heeft een beperkt aantal lp’s geleverd aan platenzaken, zodat die op dinsdag 30 september te koop waren. Of dat initiatief gepland was of een actie om uitsluiting van de Grammy’s te voorkomen, is niet bekendgemaakt. Toch lijkt het gezien de kleine aantallen op het laatste.

Daarmee voldoet de groep aan de gestelde voorwaarden voor Grammy-nominaties, zo heeft de organisatie laten weten.

Een echte handelsversie van het album komt pas uit op 14 oktober. Daarop staan vier songs meer dan op die gratis versie.

U2 barst trouwens van de plannen, want in 2015 gaan ze een tournee maken met Songs of innocence. Daarbij zullen ze alleen concerthallen aandoen en dat betekent veel kleinere locaties dan bij de tournee bij No line on the horizon, die duurde van 2009 tot 2011.

Bovendien heeft Adam Clayton inmiddels gezegd, dat ongeveer zeventig procent van de songs van het volgende album, Songs of experience, al klaar is.