Dit jaar staat Queen’s Bohemian Rhaposy bij wijze van uitzondering nu eens niet op nummer een van de Top 2000. Die positie is dat jaar voor een van de andere vaste waarden, Hotel California van Eagles. Bohemian Rhapsody eindigde deze editie op de tweede plaats.

Dat is een breuk met de traditie, want de afgelopen vijftien jaar stond Queen maar liefst dertien keer op de eerste plaats met hun miniopera.

In 2010 stond Hotel Califonia ook al eens op de hoogste positie en in 2005 eindigde Boudewijn de Groots Avond verrassend op nummer een. In dat jaar hadden zelfs de kritiekloze dj’s van Radio 2 van te voren te kennen gegeven wel eens een andere plaat op nummer een te willen dat die van Queen en hun helaas eenmalige oproep had dus succes.

Overigens blijft veel hetzelfde, want Stairway to heaven staat geheel volgens de gewoonte op nummer drie, ondanks dat de NPO opvallend veel stemmers tussen 15 en 25 jaar registreerde en het aantal stemmers dit jar een record bereikte met 3,8 miljoen, een stijging met vijftien procent vergeleken met verleden jaar:www.top2000.nl