Op 2 december is saxofonist Bobby Keys overleden aan de gevolgen van een leverziekte. Keys was zeventig jaar oud.

De Texaanse saxspeler vestigde zijn naam bij het grote publiek als los-vast lid van de live-bezetting van The Rolling Stones,met wie hij vanaf 1970 altijd op tournee ging. Ook speelde hij mee op onder meer Brown sugar en Tumbling dice, die hij van zijn kenmerkende, door rhythm ‘n blues beïnvloede geluid voorzag.

Toch was hij al actief op de podia en in de studio’s vanaf 1961, toen hij de solo op Dion’s The wanderer speelde, terwijl hij daarvoor al met onder anderen Buddy Holly had opgetreden. Daarna speelde hij met en voor John Lennon, Joe Cocker, Eric Clapton, Harry Nilsson, Warren Zevon en talloze anderen.

Met Mick Jagger en Keith Richards had hij echter een bijzondere band,vooral met de laatste. Day kwam niet alleen doordat hij op dezelfde dag jarig was als Richards (18 december),maar ook doordat hij diens voorliefde voor geestverruimende middelen en drank deelde. Daarin was hij echter niet eenkennig, want hij was ook een van Joh Lennon’s drinkmaten tijdens diens Lost weekend

Wat daarover precies te lezen staat in zijn autobiografie Every night is a Saturday night uit 2012 weten wij niet, maar de titel belooft veel.

 

https://www.facebook.com/bobby.keys.73/posts/606367066163802?fref=nf

Inmiddels hebben de Stones een verklaring uitgegeven waarin zij zeggen dat zij zeer aangeslagen zijn door het overlijden van hun dierbare vriend en legendarische saxofoonspeler Bobby Keys, die een unieke bijdrage aan de groep leverde sinds de jaren zestig en erg gemist zal worden.

Keith Richards was in een reactie persoonlijker, toen hij zei dat hij zijn grootste vriend had verloren en hij niet kan zeggen hoe verdrietig hij was, hoewel Keys volgens hem zou zeggen; ‘Kop op!’