Op 3 december is in Austin toetsenist Ian McLagan overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. McLagan was 69 jaar.

McLagan werd bekend als toetsenist van de Small Faces en de Faces achter zanger Rod Stewart, maar schreef ook onder meer mee aan Stay with me.

McLagan werd al lid van die band in 1965, toen Steve Marriot er de zanger van was, maar door de wisselwerking tussen nieuwelingen Steward en Ron Wood, McLagan, Ronnie Lane en Kenney Jones bereikte de band grote hoogte in hun kenmerkende rock.

Toen de Faces uiteenviel, speelde hij op de eerste vijf soloalbums van Stewart, maar was ook te horen op soloplaten van Wood en Lane.

Ook was hij actief als sessiemuzikant: hij speelde op Some girls van de Rolling Stones en ging met ze op tournee. Toen had hij het eerste album van de Bump Band al uitgebracht.

Ook was hij te horen op albums van uiteenlopende namen als Chuck Berry, Carly Simon, Bonnie Raitt en Bruce Springsteen toen de laatste Human Touch en Lucky town opnam zonder zijn E Street Band.

De laatste twintig jaar woonde en werkte McLagan vanuit Austin, waar hij ook regelmatig werkte met allerlei americana-acts als James McMurtry en Patti Griffin.

Dit jaar bracht McLagan nog het album United States uit met zijn Bump Band, een constante in zijn muziekactiviteiten. Daarnaast had hij recent in de studio gezeten net Blondie’s Clem Burke en Eliot Easton van The Cars en zou hij op tournee gaan met Nick Lowe.

Dat de Small Faes en de Faces in 2012 lid gemaakt werden van de Rock and roll Hall of fame, beviel McLagan helemaal niet. Dat was veel te laat, vond hij.