In Wales heeft de ex-voorzitter van de Plaid Cymru, de Welshe nationalistische partij,  gepleit voor het in de ban doen van Tom Jones’ klassieker Delilah.

Dat nummer wordt voor wedstrijden van het Welshe rugbyteam gespeeld in het Cardiff Millennium Stadium en massaal meegezongen, terwijl de tekst ervan wordt geprojecteerd op grote schermen.

Dafydd Iwan stelt dat de tekst de moord op een vrouw vergoeilijkt en betreurt het dat het nummer een soort alternatief volkslied is geworden. Hij roept op tot het zoeken naar een ander, geschikter nummer.

De Welsh Rugby Union heeft bij monde van een woordvoerder laten weten dat Delilah vooral zo belangrijk is geworden door de muziek en niet zozeer door  de tekst. Toch zijn er veel andere voorbeelden van dergelijke teksten in de kunst en de literatuur, bijvoorbeeld in Sheakespeare’s tragedies, waarin juist de negatieve aspecten van het leven centraal staan.

Daaraan voegde hij enigszins defensief toe dat de WRU geweld tegen vrouwen veroordeelt en een leidende rol heeft in politiecampagnes die dat onderwerp onder de aandacht brengen en bestrijden.

Ook is de WRU bereid een eventueel publiek debat te volgen, maar dat is er volgens de bond nog niet.

Tom Jones vindt overigens dat de lol er wel vanaf gaat, als de tekst letterlijk genomen wordt: tijdens de uitreiking van de BBC Music awards in Londen op 11 december jl. zei hij, dat hij dat dergelijke dingen nu eenmaal gebeuren in het leven en dat hij destijds niet dacht dat hij de man was die Delilah neerstak, maar zich inleefde in de rol van die man.

Ook zegt hij, dat hij er als Welshman trots op is, dat Delilah gezongen wordt voor rugbywedstrijden.