Ontdekkingsreis.

Drummer/achtergrondzanger Lodewijk Schutte, contrabassist Dan Simon, toetsenist/gitarist Martijn Vogten, trompettist Ruud Peper, zanger Floris van der Klein en toetsenist/gitarist Oliver Schutte namen hun tien nieuwe songs op tussen 2011 en 2014.

Ook bij Deal with demons (2012) deden ze jaren over de opnamen, maar toch heeft hun groep vanaf debuut A certain blue (2008) een definitieve stijl.

Daarin is stilte even bepalend als toetsen en trompet. Deze vaak weer statige nummers zijn dan ook slechts schijnbaar rustig. Van der Klein creëert namelijk spanning met zijn kenmerkende en klaaglijke falset. Pepers weemoedige trompet Vogtens en Olivier Schuttes ijle gitaren en atmosferische toetsen contrasteren ermee, maar accentueren die ook. Lodewijk Schutte en Simon spelen daarachter dienend maar uitgesproken en geven de songs een stevige structuur.

Olivier’s Army vroeg de meecomponerende gastmusici om veelal jazzy accenten: blazers Michael Moore, Ellister van der Molen en Ferdinand van Willigen, toetsenisten Wolfert Brederode, Emiel van Rijthoven en Niels Broos, percussionist Gijs van Straalen, bassisten Guus Bakker en Sven Happel, maar ook Fay Lovsky, pedal steel-gitarist Ruud Boelens en zangeres Nicoline de Wolf.

De warme, lyrische solo van altsaxofonist Moore geeft de opener een wat aardser sfeer dan de door trompet gedomineerde andere. Toch past ook hij naadloos in Olivier’s Army’s klankbeeld, net als drie relatief snelle nummers en Van der Kleins soms vanuit een andere, optimistischer invalshoek geschreven teksten.

Hoewel de melancholie overheerst, verbreden en verrijken die factoren het karakteristieke geluid van deze in zijn genre al voor de derde keer toonaangevende band.

****

www.oliviersarmy.com