Vanaf de eerste week van 2008 maken wij jaarlijks al de balans op van een jaar cd’s draaien.

In die Kippenvel Top Zoveel staat elk jaar weer een van te voren nog onbekend aantal albums, namelijk net zo veel als wij erg goed vonden en vinden.

De groslijst is inmiddels wel zo ongeveer af, al komen er op het laatste moment altijd nog wel enkele cd’s bij. Dat geldt dit jaar bijvoorbeeld voor het net uitgekomen derde album van Olivier’s Army, Back in command, en Eric Schwartz’ A better man.

Met een wereld die op allerlei plaatsen meer dan in brand staat, houden wij ons bezig met een heel wat overzichtelijker probleem:welke albums halen nu de uiteindelijke eindlijst over 2014 en hoe passen we dat nu nog niet vastgestelde aantal in een rond aantal uren Kippenvel?

Daarmee moeten soms harde, vrijwel onmogelijke keuzes worden gemaakt, net als alle voorgaande jaren trouwens: welke song is het meest representatief voor de hele cd, of draaien we er toch twee songs van? Hoeveel songs hebben we dan in totaal? Belangrijker nog: hoewel minuten muziek zijn dat? Vuistregel is namelijk dat ongeveer 46 minuten zuivere speeltijd een uur Kippenvel opleveren….

Of de Kippenvel Top Zoveel 2014 als geheel nu uitkomt op twee keer twee uur of meer, weten wij dus nog niet, maar in ieder geval zijn de uitzendingen van 6 en 13 januari gewijd aan de totaal onberekenbare eindlijst, waarin wij bovendien geen rangschikking hanteren, maar op zoek gaan naar afwisseling.

Toch hebben wij na veel wikken en wegen wel een Top tien opgesteld van de tien allermooiste albums, want popmagazine Heaven vraagt daar elk jaar om.

Wij doen daar graag aan mee, maar zetten vervolgens alle tien die albums al jaren op nummer een om aan te geven dat er niet iets mooiers bestaat dan mooi…

Die lijst publiceren wij alvast, want half december verscheen al Heaven no. 94, januari-februari 2015, met daarin zo’n twintig totaal verschillende lijstjes van medewerkers van misschien wel het mooiste muziekblad van Nederland.

Als je door het afgelopen jaar heen overigens naar reguliere uitzendingen van Kippenvel hebt geluisterd, weet je, wat je de komende weken te wachten staat: kippenvel inderdaad.

Tot Kippenvel, dus…