In de VS heeft marktonderzoeker NielsenSoundscan de balans al opgemaakt voor de muziekverkoop van 2014.

Daaruit blijkt dat de terugloop van de cd-verkoop onverminderd doorgaat, net als de in 2013 teruggang in de verkoop van downloads.

De cd-verkoop nam namelijk af met 11,2 procent tot 257 miljoen stuks, terwijl het aantal gedownloade tracks 12,5 procent terugviel tot 1,1 miljard stuks. In 2012 bereikte de verkoop van losse nummers een recordhoogte met 1,34 miljard stuks, maar die tijden lijken definitief voorbij, want die zijn inmiddels al met 17,5 procent ingezakt vergeleken met dat jaar.

Een lichtpuntje is de verkoop van vinyl, want die steeg met maar liefst 51,8 procent. Dat zet echter nauwelijks zoden aan de dijk, want het marktaandeel van de lp is nog altijd maar 3,6 procent.

Streaming is de andere grote winnaar: het aantal streams steeg met 54 procent tot 164 miljard.

Als die toename wordt ongerekend tot albums, zou die toename van 57,5 miljard nummers een stijging hebben betekend van 56, 1 miljoen stuks. Wie zich op deze manier rijk rekent, heeft reden tot juichen, want daarmee  zou de hele de teruggang van de verkoop van albums plus die van losse tracks ongedaan worden gemaakt: opgeteld bedroegen die 47,9 miljoen stuks.