Op donderdag 23 januari werden in de VS maar liefst zeven processen aangespannen tegen de belangrijkste muziekstreamers. Apple’s Beat Electronics, Sony Entertainment, Google, Rdio, Songza, Slacker en de Escape Media Group, de exploitant van Grooveshark, werden gedaagd door Zenbu Magazines. Dat bedrijf zegt de rechten te hebben van opnames van The Flying Burrito Brothers, Hot Tuna and New Riders of the Purple Sage.

Zenbu Magazines stelt, dat de muziekstreamers geen rechten afdragen voor het draaien van nummers van die groepen voor zover die dateren van voor 1972.  Het bedrijf eist dan ook schadevergoeding en een verbod om er zonder afdracht mee door te gaan.

In de VS is namelijk een wet van kracht die alle muziek beschermt die na 15 februari 1972 werd gedeponeerd, maar die van voor die datum niet.

In 2013 spanden The Turtles al een dergelijk proces aan tegen SiriusXM en Pandora. Die bedrijven exploiteren radiostations gespecialiseerd in muziek van voor die datum. Dat zijn niet alleen ‘gouwe ouwe’, maar ook nog eens goedkope songs. De Turtles eisten honderd miljoen dollar schadevergoeding (89 miljoen euro), want hun songs zouden wel degelijk beschermd worden, zij het niet op federaal niveau, maar op dat van de afzonderlijke Amerikaanse staten.

De uitkomst van deze processen zal nog wel lang op zich laten wachten, want er is altijd nog het hoger beroep, maar bij sommigen in de VS leeft al de angst dat popmuziek van voor 1972 als gevolg hiervan in de toekomst niet meer te horen zal zijn.

Eerdere berichten over deze processen vind je in de categorie Dossier Crisis in de platenbranche.