In de VS is nog altijd de rechtszaak bezig tussen Flo & Eddie, ooit de zangers van The Turtles, enerzijds en Padora anderzijds.

De inzet is of Pandora, een keten radiostations van het internet, moet betalen voor het draaien van songs van voor 1972.

Pandora probeerde deze keer de zaak te onttrekken aan een rechter die in een eerder proces een uitspraak had gedaan in het voordeel van Flo & Eddie. Toen procedeerden de twee tegen SiriusXM, een ander internetstation.

Pandora en SiriusXM stellen dat zij geen rechten hoeven te betalen voor het draaien van muziek van voor 1972, doordat toen pas federale (lees: landelijke) wetgeving van kracht werd die de onderwerp regelde. Daarbij beroept Pandora zich op de vrijheid van meningsuiting, een creatieve uitleg van een Amerikaans grondrecht.
Allerlei artiesten zetten daartegenover, dat individuele staten echter wel wetgeving hebben die daarin voorzien en dat dus wel moet worden betaald.
Verwacht wordt nu, dat Pandora hoger beroep zal aantekenen, uiteraard bij een andere rechter.
Daarbij zal het bedrijf zich baseren op hetzelfde uitgangspunt. In een persbericht stelde het namelijk dat het bedrijf ervoor open staat tot een oplossing te komen waarbij bibliotheken, muziekdiensten en consumenten dezelfde rechten en plichten krijgen die ook voor alle andere geluidsopnamen gelden.
Wordt ongetwijfeld vervolgd……

Eerdere berichten over het wel of niet betalen van rechten voor het draaien van muziek van voor 1972 vind je in de categorie Dossier crisis in de platenbranche.